Verslag november.
Door: Eline
Blijf op de hoogte en volg Eline
03 December 2007 | Kenia, Mombassa
De vorige keer vroeg ik of er nog wat nieuwtjes waren en geloof mij, die waren er. Ik zal geen namen noemen, maar het lijkt wel of er een zwanger-virus is uitgebroken. Ik moet nu maar snel een verjaardagskalender gaan aanschaffen om te kunnen onthouden wie er wanneer jarig is. Zelf had ik ook de conclusie getrokken dat het misschien handig is dat ik pas terug kom naar Nederland wanneer ik de garantie heb dat het virus weer voorbij is.
Een van de hoogte punten van deze maand was de komst van een van mijn beste vriendinnetjes, Karin. Zij werkt als stewardess bij de KLM en had nu een vlucht naar Nairobi. Uiteraard moest ik haar zien, dus zijn Robert en ik ook naar Nairobi gekomen. Erg leuk om haar hier te zien en bijzonder om het hotel te kunnen bewonderen waar zij in verbleef. Tevens was er de eerste kennismaking tussen Karin en Robert. Voor allen wel een beetje spannend, maar het verliep, volgens mij, goed.
Wij zijn die dag op bezoek geweest bij vrienden die in Nairobi wonen en Karin kon direct een beetje van het Keniaanse leven en eten proeven.
Nadat wij terug kwamen in het hotel waar Karin verbleef, kon ik uitgebreid een heerlijke douche nemen, met warm water en een harde straal, zonder rekening te hoeven houden met de hoeveelheid water die ik tijdens mijn douchebeurt gebruikte. Ik voelde mij er wel een beetje schuldig onder, maar kon er gelukkig toch nog van genieten. Het is namelijk zo dat heel Kenia voorzichtig met het watergebruik moet doen. Het is hier namelijk schaars. Echter die dag waren Robert en ik een klein beetje de toerist, dus hielden hier heel eventjes geen rekening mee.
Na het douchen, ging ik met Karin bijkletsen (heerlijk!) en ging Robert voor het eerst in zijn leven een bad nemen, in een echt ligbad! Het kostte wat uitleg, over hoe de kranen werken, hoe de stop in het bad moet etc., maar daarna bleef ook hij langere tijd in de badkamer.
De volgende dag was Karin er ook nog. Helaas was zij een beetje ziek, voedselvergifitiging. Komt vast door het luxe eten in het hotel en niet door het Keniaanse eten…, toch???
Robert en ik hebben genoten van Karins’ aanwezigheid en hopen haar uiteraard nog een keertje in het warme Afrika te zien!!!
Robert en ik zijn ook naar het dorp afgereisd, om zijn ouders op te zoeken. Het leven in een dorp is echt totaal anders dan het leven in de stad. Het is gewoon weg te veel om op te noemen, dus dat zal ik jullie besparen. Het was leuk om zijn familie weer te zien, want dit was alweer bijna een jaar geleden. Zijn moeder vond het ook leuk, zijn vader was stomverbaasd, want hij had nooit gedacht dat een blanke meid echt serieus bij zijn zoon zal blijven, om met hem te gaan trouwen. Voor hem is het onbegrijpelijk dat ik iets in zijn zoon kan zien, omdat ik toch veel beter in de hemel (Nederland) kan blijven, dan hier bij zijn zoon, in de armoede.
Ik denk wel dat hij nu gaat bevatten dat wij toch echt gaan trouwen…
Het trouwen komt steeds dichterbij. Over minder dan 2 weken is het zo ver. Ik heb er erg veel zin in en ben niet echt zenuwachtig. Stress is er echter wel volop, maar dat heeft een andere oorzaak. Dit komt voort uit het verschil tussen een bruiloft plannen op de Nederlandse of op de Keniaanse manier. Hier is het een community thing. Iedereen wil perse op de hoogte gehouden worden, van iedere stap die wij nemen. Dit heeft, vooral bij mij, maar ook bij Robert voor de nodige stress gezorgd.
Zo heb je hier geen ceremoniemeester, maar een groep die je samenstelt en zij gaan dan alles voor je regelen. Nu is het probleem alleen, dat ons groepje de dingen op z’n Keniaans regelen, dus erg langzaam. Hiervan worden wij nerveus en uiteindelijk komt het er op neer, dat wij het praktisch allemaal zelf hebben geregeld en niet ons comité. Hier zijn op hun beurt, de Kenianen weer minder blij mee, want zo voelen zij zich door ons buiten gesloten.
Een ander stress puntje is, dat je nooit weet wie er wel en wie er niet gaan komen. Wij gokken dat er 200 mensen komen, maar dit kunnen er ook zomaar 50 minder of 100 meer worden…
Deze week nog 3 kleine dingetjes regelen en dan ben ik er klaar mee, met de voorbereidingen dan. Niet met Robert, want dat is gewoon een lekkere vent, die mij zeker zo nu en dan, wanneer het nodig is, eventjes met mijn neus op de feiten kan drukken.
Counseling gaat goed. De onderwerpen die besproken worden zijn zeker erg leerzaam. Eerlijk toegegeven, zo bang als ik voor de counseling was en zo erg als ik er tegenop zag, zo blij ben ik er nu mee en ga ik het straks zelfs missen.
Grappig voorbeeldje: Robert is van huis uit niet gewend om naast een vrouw te zitten en al helemaal niet in de kerk. Thuis zaten zijn zussen bijvoorbeeld in de keuken en hij, met zijn broers buiten of in de huiskamer. Nu wil ik uiteraard graag naast hem in de kerk zitten, wat in mijn opinie, niet meer dan normaal is. Robert vindt dit idee maar niets. Tijdens counseling werd dit probleempje aangesneden. Gelukkig zijn onze counselers, Zack en Zenny (ja, zo heten zij echt), meer het stadsleven gewend en gaven mij gelijk. Vervolgens moest Robert beloven om te gaan leren naast mij te gaan zitten in de kerk. Uitgelegd dat dit niet fout is en heel normaal is. Ik heb hem beloofd om mij netjes te gedragen en bijvoorbeeld niet op zijn schoot te gaan zitten in de kerk (zal ik zelf al niet eens in mijn hoofd halen hoor!!). Tot slot mocht Robert dan toch echt, in bijzijn van Zack en Zenny, gaan oefenen om goed naast mij te gaan zitten. Dit kostte hem zeker wel de nodige moeite, maar het resultaat mag er wezen. Nu, enkele weken later, houdt Robert zelfs een plekje voor mij vrij in de kerk!! Weliswaar een hele kerkbank, zodat er genoeg ruimte tussen ons in blijft, maar het gaat om het idee, toch?!
November was ook mijn laatste werkmaand in het Happy Rock Center. Uiteraard gaat dit altijd gepaard met gemixte gevoelens. Gelukkig zit ik nog wel even in Kenia, dus kan ik hen nog wel opzoeken, maar dat is toch even anders dan hen tijdens mijn werkdagen om mij heen te hebben.
Naast de normale gang van zaken en ontwikkelingen met alle kinderen, zijn er in de afgelopen periode drie kinderen bijgekomen. Victor, Louise en Joyce. Even een snelle introductie: Victor is 10 jaar oud, ziet er gezond uit, maar is uit huis geplaatst, omdat zijn moeder geestelijk gehandicapt is. Zij vertelde hem dat hij best wel even naar de kinderbescherming mocht gaan, maar dan wel terug moest komen, anders zal zij zijn hand er af hakken…Voor Victor was de eerste dag en nacht dus geen pretje, want hij moest toch echt wel naar huis toe! Na een dag, ging het beter en ik vind zelf dat hij snel gewend is, hier .Alleen moet zijn Engels bijgespijkerd worden.
Joyce, is een meisje van 9, HIV+ en een wees. Een lief, rustig en sociaal meisje, dat gezellig met de meisjes mee hobbelt.
Louise, een meisje van 1 jaar en 3 maanden oud. Haar moeder is aan AIDS overleden en haar vader is een alcoholist. Wanneer hij wakker werd, moest hij natuurlijk snel weg, voor een volgende borrel. Louise werd dan thuis achtergelaten, met een flesje melk in haar bedje. Louise kwam uitgehongerd en uitgedroogd bij ons. Na 24 uur hebben wij de knoop doorgehakt en haar voor een nachtje laten opnemen in een kliniekje. Aan het infuus en oppeppen met extra vocht. Gelukkig ging dit goed en is zij nu al aan het opknappen. Dat was hard nodig, want zij kwam meer dood dan levend binnen. Om een ideetje te geven: haar gewicht was vijf kilo!!!!!!!Wanneer je haar in een badje wast, kan je bij haar ruggetje ieder ruggewerveltje tellen…
Pfff…Nou, dat was het volgens mij voor deze maand. Volgende maand ga ik alleen een verslag maken over onze bruiloft. Uiteraard doe ik mijn best om dit op tijd op de site te krijgen.
Langzaam komen de Nederlanders deze kant op en daar heb ik veel zin in!! Ik zie uit naar hun komst, maar zeker ook naar de bruiloft.
Verder gaan Robert en ik proberen om voor hem een toeristenvisum te regelen, zodat hij volgend jaar voor 3 maanden op vakantie kan komen. Wij hopen dat dit gaat lukken, want het is zeker geen makkelijke opgave, vanwege de strenge Nederlandse regeltjes.
Mensen, tot ziens en ik hoop zeker iets van jullie te horen!
Alvast: Merry x-mas and a Happy New Year!!!!
Doei, dike zoen, Eline.
03 December 2007 - 12:31
Gina:
Hey elintje,
Gezellige in het internet cafe! Morgen ga ik op reis en dan zijn we voor het eerts gescheiden. Tot over 10 dagen. ik hou je op de hoogte.
Dikke zoenen van mij -
03 December 2007 - 12:41
Sue-ellen:
hej aanstaande vrouw,
spannend joh, klinkt allemaal.
veel plezier op je eigen bruiloft (en nacht natuurlijk)
kus sue-ellen uit het stormachtige en koude nederland -
03 December 2007 - 12:46
Dieneke:
Hoi Eline,
Leuk om zo alles te lezen! Jullie kaartje hangt op de afdeling. Heel veel plezier op je bruiloft, geniet van elkaar.
Liefs,
Dieneke -
03 December 2007 - 15:20
Elton En Marissa:
Hoi Eline!
Super om te horen dat alles goed gaat en dat je bruiloft zo goed als rond is.
We hebben je een kaartje gestuurd, maar mocht je deze niet op tijd ontvangen: Heel veel plezier en geluk voor jou en Robert met jullie bruiloft, geniet ervan!
En geef de kinderen nog een hele dikke knuffel van ons!
Liefs, Elton en Marissa -
03 December 2007 - 16:05
Sonja:
Schatje!!
Hahahaha........... wat een heerlijk verhaal eline! Geniet er maar van dan naast elkaar zitten in de kerk een discussie punt is!! Dat maak je niet vaak mee. Ik geloof graag dat zijn papa niet verwacht had dat jij blankie terug zou komen naar Kenia om daar te trouwen, terwijl je hier in luxe kan leven, maar daar gaat het helemaal niet om hé lievie!!
Ik vind het echt super voor je en spreek je weer als je getrouwd bent!!
Spannenddddddddddddddddd.............
Dikke kus Sonja
Ps. hopelijk houdt Robert niet tijdens de bruiloft een hele bank voor je vrij!!! hihi.... -
03 December 2007 - 17:31
Susanne:
Hé Eline!
Goed om weer wat van je te horen!
Slaap je nog wel een beetje of wordt dat al minder?
Gelukkig heeft het NL virus mij niet te pakken gehad!
Voor de rest gaat alles goed hier, 't is weer heerlijk regenachtig.
Liefs,
Susanne (en natuurlijk Paul) -
03 December 2007 - 18:56
Elisa:
Wat leuk om dit allemaal te lezen! Fijn dat er nu nieuwe kinderen bijgekomen zijn, die verhuizing was dan toch wel erg handig :)
Ik ben erg benieuwd naar je nieuwe update over je bruiloft, maar ga eerst maar gewoon lekker genieten ;) Toch apart dat die culturen zo verschillend zijn, misschien niet altijd even leuk, maar ik denk wel dat je uiteindelijk veel meer geleerd hebt dan de meeste verloofden/newlyweds.
Heel veel plezier en succes! Leuke kaart is het geworden, trouwens. Tot in Nederland!
Liefs Elisa -
03 December 2007 - 20:16
Suzanne:
Hoi Eline,
Leuk om je bericht te lezen en wat betrefd de tijd, lekker belangrijk of je je verslag op tijd plaatst of niet. Ik bedoel je bent toch Keniaanse tegenwoordig dus eh.....rustig aan zou ik zeggen.
Meid, geniet van alle voorbereidingen zoveel je kunt en maak er een ontzettend mooie dag van, met het weer zal het wel lukken ;-)
Wij denk aan je hier.
Veel liefs Suzanne (en Bas en Zoë natuurlijk) -
03 December 2007 - 20:36
Het Kleine Zusje:
Hey babe, nog een dag of 7.. dan zijn wij er iig met zn alle bij je... gedeelde stress is halve stress he!
Maar heb erg zin vakantie!
Tot snel schatje!!
xxxxxxxx jes mij! -
04 December 2007 - 12:16
Ilona:
Heey Eline!
Super om je verhaal weer te lezen!!
Ik wens je echt onwijs veel plezier op je bruiloft!!! Geniet van de dag, want hij is zo voorbij!!
Heel veel geluk samen met Robert!!!
Liefs Ilona -
04 December 2007 - 19:05
Corné:
Hoi Eline,
Leuk je enthousiaste verhalen.
Geniet van de mooie en bijzondere gelegenheden in het leven.
Alvast een gezegende dag toegewenst over twee weken.
Corné -
04 December 2007 - 20:39
Tante Annie:
nog 6 dagen dan zijn we bij je,we zien er naar uit voor ons een hele onderneming,wij zijn niets anders gewend dan de boot.tot gauw
oom wim &tante annie -
05 December 2007 - 14:38
Naomi:
Lieve Eline!
Wat heerlijk om je verhalen weer te lezen. Veel succes en plezier met de laatste voorbereidingen van je bruiloft! Gaaf, hoor... Ik wens je alvast een heeeeeeeeele fijne trouwdag. Geniet ervan!
Groetjes voor Robert en voor jou een hele dikke knuffel!
Liefs, Naomi (en Harald natuurlijk) -
06 December 2007 - 19:22
Prisca:
Hallo Eline,
Bedankt weer voor de update. Leuke foto's. Een hele fijne en gezegende trouwdag toegewenst en ik hoop jullie in Nederland "live" te kunnen feliciteren als getrouwd stel.
Groet en liefs van Prisca -
12 December 2007 - 18:08
Paulien Klijnsma:
Hoi Eline, leuk om zo een beetje op de hoogte te blijven van je belevenissen! ik heb gehoord dat er al aardig wat mensen naar je toe komen deze week!
we willen jullie alvast een hele mooie bruiloft wensen, een prachtige dag als een goede start van jullie huwelijk!
Groetjes, David en Paulien Klijnsma -
13 December 2007 - 16:38
Hen De Nijs:
Hallo Eline, ik wil je langs deze weg een mooie bruiloft wensen, sammen met jullie vrienden ui Holland en Familie. Wil je ook de groetjes doen aan Mariska en Ron. Heel veel plezier allemaal.
Groetjes van De Moeder van Mariska, Hen de Nijs. Daaaaaaaag! -
15 December 2007 - 15:25
Bernita:
als ik dit tik ben je getrouwd !! en natuurlijk ging alles van een leien dakje !een bijzondere dag.
Maar bedenk dat vanaf nu eigenlijk alles pas begint.
De happy rockkids zullen er ook wel gelikt uit zien in de outfits enne....ik hoop dat alles in orde was met de jurk.
Ik wilde nog een schaar opsturen voor sávonds,mijn kado voor Robert !!!
Nee geintje ,alle goeds van hier naar jullie daar,geef al wat er op je weg komt een positieve wending en als er al eens een dipje is weet dan Robert aan je zijde.
Geniet van de tijd daar allemaal samen en tot in het nieuwe jaar !
p.s. ik heb ook een nieuwtje!
groetjes Bram,Bernita en de kids -
15 December 2007 - 23:00
Harald En Naomi:
Lieve Eline, getrouwde vrouw!
En nu gaat het feest echt beginnen. Getrouwd zijn is elke dag een feest... Geniet ervan!
Hopelijk heb je een heerlijke dag gehad zonder al te veel stress en/ of andere onaangenaamheden!
Veel liefs uit het koude Nederland... -
25 December 2007 - 22:55
Mama:
oei, lieve eline ,
nog 16 dagen en dan kom je alweer naar holland hou daar rekening mee. Het gaat zeer vlug !!!
Robert wees sterk en hoop vurig dat je ook naar Nederland kan komen, hoewel het hier erg koud is nu maar mischien kan je leren schaatsen.
groetjes: mam, ik bid voor snelle visum en komst!!!
XXXXXXXXXXXXXjes mam -
01 Januari 2008 - 22:11
He Alien!!!
Hoe is alles gegaan? Hoe was je grote dag? Ik ben echt heel nieuwsgierig!!!\
En is m'n pakje nog op tijd aangekomen?
Ik hoop heel snel weer een berichtje van je te lezen, en foto's te zien natuurlijk!
Dikke kus,
Iris -
01 Januari 2008 - 22:21
Iris Vink:
P.S. Wat zijn de plannen nou voor de komende maanden? Ik lees in je mam's berichtje dat jij weer (even?) naar Nederland gaat? Ik hoop dat alles gaat zoals jullie het wensen.
Ik vond het trouwens zo jammer dat ik er niet bij kon zijn op 15 December! Maar ik heb de hele dag aan je gedacht. Wij zaten die dag bij Nik z'n familie, dus die hebben allemaal van allerlei leuke verhalen over je gehoord! ;-)) Ik vond 't namelijk wel spannend hoor, ook al was ik er niet!
En ook een hele dikke kus voor Robert he!!! Ik kan niet wachten tot ik hem eindelijk eens kan ontmoeten!
Succes voor jullie allebei! -
01 Januari 2008 - 22:22
PS ook namens Nik natuurlijk! -
02 Januari 2008 - 17:47
Naomi:
Lieve Eline,
Ik hoor en zie de laatste dagen zulke vreselijke dingen over Kenia op televisie... Zoveel onrust, zoveel geweld... Hoe gaat het met jullie? Ik denk extra veel aan je!
Liefs, en een dikke knuffel, Naomi